Produkty pełnoziarniste




Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste?

Do produktów pełnoziarnistych (lub z pełnego przemiału) zaliczają się te produkty, które powstały z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą – bo właśnie w niej jest najwięcej dobrych dla organizmu składników:

  • kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
  • niacyna (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
  • fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
  • żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
  • magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
  • cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.

Podczas procesu oczyszczania ziaren te cenne składniki, zwłaszcza zawarte w zarodku i okrywie, są odrzucane, zostają same puste kalorie. Produkty pełnoziarniste mają też obniżoną zawartość cukrów.

Komentarze

Popularne posty